Geld tekort: Als het fout gaat

Tekort aan geld?

Afbeelding met enveloppenHeel veel nederlanders hebben wel eens geld tekort en lossen dat op met leningen. Daar is niets mis mee. Leningen worden in Nederland afgestemd op het inkomen, dus alles kan gewoon terugbetaald worden. Tot er iets veranderd.

Vaak onstaan financiële problemen door het wijzigen van inkomen. Door plotselinge werkloosheid of andere persoonlijke omstandigheden kan het inkomen dalen. Vèr dalen, zelfs.

Stel dat u uw werk kwijt raakt. Oke, er is WW, maar bedenk wel dat daar een dagmaximum aan zit. Uw inkomen kan dan zomaar 50% of 60% dalen. Leningen en uitgaven zijn dan vaak afgestemd op het ‘hoge’ inkomen. Het kan haast niet anders dan dat er tekorten ontstaan. Daarmee is de basis voor achterstanden en schulden gelegd.

Urgente schulden en niet-urgente schulden

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen urgente en niet-urgente schulden.

Niet-urgente schulden zijn vaak het probleem niet. Het gaat dan om leningen, waarvan de looptijd nog niet is afgelopen. Of om rekeningen die nog niet betaald hoeven te worden. Deze zijn dan ‘niet opeisbaar’.

Urgente schulden zijn WEL opeisbaar. Er kan iemand langskomen die zegt: U moet NU betalen! Dit geldt voor alle leningen waarvan de looptijd is afgelopen en voor alle achterstanden, met alle daarbij berekende kosten.

De economie van de achterstanden

Een vervelend effect van achterstanden is, dat deze zelf weer voor extra kosten zorgen. Als iemand tijdelijk een tekort aan inkomen heeft en daardoor een aantal rekeningen niet kan betalen, is dat al lastig genoeg. Op een later tijdstip moeten de achterstanden ingelopen worden. Maar niet alleen die achterstanden. Herinneringskosten en incassokosten hebben het totaalbedrag verhoogd.

Betaling van de achterstanden gaat vaak weer gepaard met het niet kunnen betalen van nieuwe rekeningen, waardoor het hele systeem op gang komt. Als het inkomen niet voldoende herstelt, worden de gaten in de begroting steeds groter. Er moet dan steeds meer inkomen worden gerealiseerd, om alle achterstanden en kosten te kunnen betalen, zonder dat er nieuwe achterstanden ontstaan.

Als deze situatie lang aanhoudt kan het zomaar zijn dat het bedrag aan betaalde incasso-kosten voldoende was geweest om de eerste achterstanden in te lopen, waardoor de hele achterstandsituatie helemaal niet had hoeven bestaan.

Uitzichtloos

Als de ‘economie van de achterstanden’ door gaat, kan op een gegeven moment een uitzichtloze situatie ontstaan. De enige manier om dat te voorkomen is zorgen dat de normale uitgaven betaald kunnen worden uit de normale inkomsten. Als dat niet snel gebeeurt, is er een groot risico dat de situatie uit de hand loopt. In het ergste geval kunnen de maandelijks bijgeschreven incassokosten al hoger zijn dan het bedrag dat beschikbaar is voor het inlopen van de achterstanden.