Consolidatielening

Consolidatielening

Afbeelding met EurobiljettenLenen doet iedereen wel eens. Dat is niets bijzonders. Maar als er achterstanden ontstaan kan het snel fout gaan. Een gezonde financiële situatie kan dan omslaan in een stortvloed aan herinneringen en aanmaningen. Die stortvloed kan soms gestopt worden met behulp van schuldconsolidatie en een consolidatielening (ook wel: consolidatiekrediet).

Op de vervolg pagina’s vindt u meer informatie over deze leenvorm. En praktische tips om te bepalen of een consolidatie van de schuilden met een consolidatielening voor u inderdaad een oplossing kan zijn.

Schulden zijn kostbaar

We kennen allemaal de kreet “PAS OP: Geld lenen kost geld! Als het gaat om een gewone lening, zijn deze kosten vooraf duidelijk en meegerekend in het ‘aflossingsplan’. Bij schulden die niet in een gewone lening  zitten is dit heel anders. Dat er kosten zijn, weet iedereen. Maar wie welke kosten in rekening brengt kan heel onduidelijk zijn. Schulden brengen veel – heel veel – kosten met zich mee.

Verstikkend

Omdat iedere schuldeiser zijn eigen manier van aanpakken en eigen tarieven heeft is het vaak onduidelijk hoeveel schulden uiteindelijk gaan kosten. Dit kan (en gaat) verstikkend werken. Wie eenmaal in een schuldsituatie terecht komt, kan daar soms moeilijk weer uitkomen. Een consolidatielening kan daar uitstekend bij helpen. Een consolidatielening is een speciale lening waarmee andere schulden kunnen worden afbetaald. Die schulden worden dan samengevoegd in één nieuwe lening (een consolidatielening). Deze lening kan dan in een rustig tempo worden afbetaald. Een dergelijke aanpak heet schuldconsolidatie en heeft grote voordelen. Schuldconsolidatie met een consolidatielening voorkomt hoge deurwaarderskosten en brengt rust. Een consolidatielening geeft ruimte om op een leefbare manier uit een financiële noodsituatie te komen.

Ondergewaardeerd

Helaas wordt deze leenvorm nog zwaar ondergewaardeerd. Door vooroordelen over mensen met financiële problemen worden risico’s verkeerd ingeschat. Daarnaast zijn er richtlijnen, waardoor het verstrekken van een consolidatielening erg moeilijk wordt.

Die onderwaardering is jammer. Mensen met financiële problemen zijn daar vaak door omstandigheden in terecht gekomen. Deze mensen zijn, over het algemeen, extra gemotiveerd om een oplossing met beide handen aan te grijpen.

Een consolidatielening heeft veel voordelen. Voor de schuldeisers, lener, de financier en de economie. Meer hierover vindt u op de pagina’s over schuldconsolidatie en de consolidatielening.