Aandachtspunten

Aandachtspunten

Afbeelding van een vergrootglasAls u op zoek bent naar een (consolidatie-)lening is het van groot belang om een aantal dingen in de gaten te houden. Er zijn in deze Wereld helaas veel mensen die misbruik willen maken van de situatie.

Op deze pagina vindt u een aantal aandachtspunten, waar u rekening mee kunt houden, voor u een consolidatielening (of welke lening dan ook) probeert af te sluiten. Wellicht kende u ze al, maar het is nooit verkeerd om aandachtspunten nog eens onder de aandacht te brengen.

Wees Reëel

Het belangrijkste is dat u reëel moet blijven. Zowel met het inschatten van de mogelijkheden (kan ik de achterstanden en schulden ECHT aflossen?), als met de aanbiedingen die u krijgt.

Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, IS dat VAAK ook! Op dit moment zijn rentes onder de 3 % alleen haalbaar bij hypotheken. Als iemand een lening voor  2% aanbiedt, dan is dat iemand die aan liefdadigheid doet, of iemand die op een andere manier zijn winst haalt. Daarbij zijn illegale praktijken helemaal niet uitgesloten. Met de gegevens die van u gevraagd worden is b.v. identiteitsdiefstal eenvoudig.

PAS OP MET HELE LAGE RENTES!

Vraag een berekening van de kosten

Een veelgebruikte truc is het (anders) berekenen van de kosten van de lening. Bij banken is het momenteel gebruik om de rente te berekenen over het openstaande saldo. Dat betekent dat u in het begin rente betaald over het volle geleende bedrag, maar telkens, na een aflossing, wordt de rente lager.

Het kan zijn dat de geldschieter rente vraagt over het geleende bedrag. U heeft dan een vaste aflossing en rentebedrag per jaar. Maar met een lager percentage haalt de geldschieter wel meer inkomsten binnen.

Het kan ook zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Houdt u hier ook rekening mee bij het vaststellen van te lenen bedrag.

Op de pagina ‘Rente en berekenen‘ vindt u meer uitleg over de manieren waarop rente berekend kan worden.

Pas op met het verstrekken van gegevens

Op internet zijn veel advertenties te vinden van aanbieders, die heel eenvoudig en snel leningen aanbieden. Alles wat u hoeft te doen is een formuliertje invullen en de lening wordt geregeld. Tegen een mooi laag tarief.

Het kan zijn dat deze mensen nooit van plan zijn om een lening te verstrekken. De gegevens die gevraagd worden kunnen voor heel andere doeleinden gebruikt worden. Identiteitsdiefstal is daar een reële mogelijkheid. Vaak worden volledige namen, adressen, geboortedatums en rekeninggegevens gevraagd. Mooi voor het openen man een nep- account op internet, of bij een bank.

Geef nooit zomaar gegevens af. Probeer eerst te achterhalen met wie u van doen hebt! Een echte aanbieder zal zijn identiteit niet verbergen.

Provisiekosten of Borg

Soms (veel te vaak) lopen mensen aan tegen ‘tussenpersonen’ die kunnen bemiddelen bij het verkrijgen van een lening. Dit kan echt zijn……………… Maar de praktijk is vaak anders.

Heel vaak wordt door dergelijke tussenpersonen een bedrag gevraagd. Dit bedrag is meestal afhankelijk van het gewenste leenbedrag en kan hoog oplopen. Op zich kan dit kloppen, al is het een beetje vreemd dat iemand met betrekkelijk weinig risico en werk een dergelijk hoog bedrag nodig heeft.

Het wordt extra riskant als de kosten vooraf betaald moeten worden. Maar al te vaak wordt na het betalen van de kosten of borg niets meer gehoord van de ‘tussenpersoon’. Het blijkt erg moeilijk om dergelijke praktijken aan te pakken. De Politie wil wel, maar omdat hier vaak bedragen contant worden afgegeven is het moeilijk te bewijzen. Als dan ook nog gebruik wordt gemaakt van een valse identiteit, is het heel moeilijk om dergelijke oplichtingspraktijken te stoppen.

Advies: BETAAL NOOIT CONTANT, BETAAL NOOIT VOORAF!

Controleer de identiteit

Als iemand een lening aanbiedt, probeer dan de identiteit van de aanbieder te controleren. Dit kan door een kopie van een identiteitsbewijs te vragen en/of door op internet de zoeken naar de naam van de aanbieder. Als de aanbieding niet goed is, zal ergens op internet informatie over deze aanbieder te vinden zijn.

Let hierbij ook op uiterlijk. Op Facebook zijn vaak foto’s te vinden die bij een bepaalde naam horen. Is de aanbieder wel dezelfde persoon? Soms worde gegevens van bestaande personen misbruikt.

Controleer de adresgegevens

Als iemand een lening aanbiedt, kan het zijn dat hij dit niet aan de grote klok wil hangen. Dat is een hele begrijpelijke wens. Heb daar respect voor!

Als dit ertoe leidt dat de aanbieder dus geen enkel adres bekend wil maken, dan wordt het al wat lastiger. U kunt dan, bij problemen, nooit achterhalen waar de aanbieder te vinden is. Iemand die echt een lening aanbiedt, zal geen problemen hebben met het opgeven van zijn adres. Het hoeft ook geen woonadres te zijn. Een kantooradres kan ook. Als er maar een controleerbaar adres is.

Sluit de transactie niet contant af in een restaurant

Hier zijn verschillende risico’s aan verbonden. Contante transacties zijn moeilijk te bewijzen. Een aanbieder kan achteraf makkelijk beweren dat een hoger bedrag is geleend, of dat kosten niet betaald zijn. Zeker als contracten niet helemaal waterdicht zijn opgemaakt. Een ander risico is dat u het geld ‘verliest’. U krijgt een bedrag in handen, waarna u bij het verlaten van het restaurant tegen iemand aanbotst………….. Een zak is gauw gerold. U heeft dan het geld geleend en dat u het ‘onhandig’ bent kwijtgeraakt…………. Dat is dan uw zaak! U heeft dan GEEN geld maar wel een EXTRA schuld!

Een echte aanbieder zal er geen probleem mee hebben om u op een kantoor te ontvangen en daar het geld te overhandigen.

Liever helemaal niet contant

Als het even kan, is het zelfs beter om de hele transactie helemaal niet contant te doen. Er is dan heel lastig te bewijzen wie, welk bedrag heeft afgegeven en ontvangen. Afhandeling met bankoverschrijvingen is beter. Alle transacties liggen dan vast.

Er is ook een risico bij de Belastingdienst. Als u ineens de beschikking heeft over een groot geldbedrag, kan twijfel ontstaan over de herkomst van het geld. Dit kan leiden tot een belastingaanslag, wanneer zwarte inkomsten worden vermoed. Als het geld op de bank wordt bijgeschreven met een omschrijving die verwijst naar een leenovereenkomst en er wordt regelmatig een bedrag teruggestort voor aflossing, ligt het vast dat het inderdaad om een lening gaat.

Risico’s

Zoals u ziet zijn er nogal wat punten waar op gelet moet/kan worden. De lijn in dit verhaal mag duidelijk zijn: Vertrouw niet zomaar iemand. Controleer gegevens en kijk of iemand zichzelf echt bekend wil maken. Iemand die zich verbergt, heeft vaak ook wat te verbergen!

Nog even de laatste tip!

LET OP: Geld lenen kost geld!
(Geld is niet gratis, maar mag niet teveel kosten!)