Wat is een Consolidatielening

Wat is een consolidatielening?

Afbeelding van een muntjeOp deze site worden de woorden ‘consolideren’ en ‘consolidatielening’ heel vaak gebruikt. In het bedrijfsleven zijn het bekende begrippen, die zeer regelmatig worden toegepast bij bedrijven met financiële problemen. Met een consolidatie van de schulden wordt dan een faillissement voorkomen en kan het bedrijf verder.

Bij particulieren komt het zelden voor, terwijl het ook daar heel goed zou kunnen werken.

Maar wat is consolideren en wat is een consolidatielening precies?

Consolideren

De letterlijke betekenis van het woord consolideren is: samenvoegen. In de financiële wereld heeft het een aanvullende betekenis gekregen: een schuld op korte termijn omvormen tot een schuld op lange termijn. (bron: Woorden.org)

In het kader van schuldsanering met een consolidatielening is het een combinatie van deze twee betekenissen.

Wat is een consolidatielening NIET

Een consolidatielening wordt juridisch/economisch gezien als een ‘consumptief-krediet’. Dit suggereert dat u het geld van het krediet kunt consumeren. Uitgeven. Dat is het niet! Het is GEEN EXTRA LENING. Een consolidatielening verhoogt de schuldenlast in principe niet.

Het geld van een consolidatielening is puur bedoeld om bestaande schulden samen te voegen. Te consolideren. U kunt het dus niet gebruiken om nieuwe aankopen te doen. Voorop staat dat de totale schulden uiteindelijk moeten worden verminderd.

Een consolidatielening is ook geen overbruggingskrediet. Dat is een lening die tijdelijk financiële ruimte geeft om te leven. Bijvoorbeeld omdat het oude huis nog niet is verkocht. Deze kredieten hebben een korte duur en moeten, na verkoop van de oude woning, snel (vaak in één keer) worden terugbetaald.

Wat is een consolidatielening WEL

Een consolidatielening is een lening waarin andere schulden kunnen worden ondergebracht. Het woord ‘Consolideren’ betekent ‘samenvoegen’. In de consolidatielening worden de ‘kleine’ schulden samengevoegd tot één grote schuld.

Voordeel is dat niet langer de energiemaatschappij, de verzekeringsmaatschappij, de telefoonmaatschappij en de bank schuldeiser zijn. Deze zullen allemaal, los van elkaar, incasso-trajecten starten wat erg onrustig (zelfs deprimerend) kan zijn. Elk incassotraject kost geld en daarmee lopen de achterstanden en schulden alleen maar verder op. Daarnaast komt nog het probleem dat meerdere incassotrajecten gelijktijdig kunnen lopen, waardoor verschillende schuldeisers gelijktijdig betaling zullen opeisen.

Na het samenvoegen van de losse schulden blijft er nog één financier over, in plaats van veel kleinere schuldeisers. Met die financier wordt een afbetalingsplan opgesteld, zodat u de schulden in een rustig en voor u haalbaar tempo kunt aflossen. Als u zich daar aan houdt, kunt u leven zonder angst voor deurwaarders en dwangbevelen.

Het is ook een middel om de totale uitgaven te verlagen, zodat weer een leefbare verhouding ontstaat tussen inkomsten en uitgaven. Vaak spelen oude schulden daarin een belangrijke rol. Ooit afgesloten toen de rente nog ‘hoog stond’. De nieuwe lening wordt afgesloten tegen een rentepercentage dat hoort bij deze tijd en dat dus vaak veel lager zal zijn.

Afspraken

Wat er precies met het geld gedaan kan worden is afhankelijk van de afspraken. In verreweg de meeste gevallen zal de lening alleen gebruikt mogen worden om bestaande schulden en leningen af te lossen. Soms kan de aanschaf van een andere auto wel binnen de voorwaarden van de consolidatielening passen. Bijvoorbeeld als een auto wel van belang is voor het krijgen van inkomen, maar de huidige auto te duur is in gebruik. De aanschaf van een andere auto is dan een bezuiniging, waardoor meer ruimte ontstaat voor aflossing en de lening sneller afgelost kan worden.

Een andere afspraak die gemaakt moet worden is wie de bestaande schulden betaalt. Het kan zijn dat de nieuwe financier een bedrag ter beschikking stelt en dat u daarmee zelf de betalingen kunt doen. Het kan ook zijn dat de nieuwe financier zelf de bestaande schulden wil aflossen.

Laatste redmiddel

Wat is een consolidatielening ABSOLUUT WEL? Een laatste redmiddel. Het zal lastig zijn om een financier te vinden en alles goed te regelen. Het is daarom van groot belang dat u de gemaakte afspraken goed na komt! Als u het vertrouwen van een financier bij een consolidatielening beschaamd, zal er geen mogelijkheid meer zijn om schulden op een goede manier te regelen!