Budgetbeheerder of Bewindvoerder

Budgetbeheerder of Bewindvoerder

Afbeelding van een bewindvoerderAls het u zelf niet meer lukt kunt u hulp krijgen van een Budgetbeheerder of Bewindvoerder. In grote lijnen is er geen verschil tussen een Budgetbeheerder en een Bewindvoerder. De werkzaamheden zijn bijna gelijk.

Een Budgetbeheerder/Bewindvoerder gaat een aanzienlijke stap verder dan een Budgetcoach. De coach geeft alleen advies en probeert u te stimuleren om de zaken goed te regelen. Een Budgetbeheerder/Bewindvoerder neemt u het werk uit handen en regelt alles voor u.

Geen zorgen meer

Een Budgetbeheerder of Bewindvoerder heeft het beheer over financiën en zal zorg dragen voor alle betalingen. De Budgetbeheerder of Bewindvoerder zorgt daarmee dat rekeningen op tijd betaald worden en dat er een goed overzicht blijft van de financiële situatie. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken de rekeningen.

Leefgeld

Om orde op zaken te kunnen stellen is het van belang om zoveel mogelijk geld te gebruiken voor het aflossen van de achterstanden en schulden. Maar u moet wel kunnen eten, daarom krijgt u een beperkt bedrag (leefgeld) in handen. Met dit geld kunt u de dagelijkse boodschappen doen.

De hoogte van het leefgeld is afhankelijk van de gezinssamenstelling. Het is niet ruim en vraagt om wat creatief inkopen en koken. Het bedrag is wel hoog genoeg voor de noodzakelijke boodschappen.

Verschil

Het grote verschil tussen een Budgetbeheerder en een Bewindvoerder is, dat een Budgetbeheerder vrijwillig is ingeschakeld. U komt zelf tot de conclusie dat de afhandeling van de financiën erg in de knel komt en besluit het beheer geheel uit handen te geven. Dan belast u iemand met het beheer van uw ‘vermogen’. Dat is de Budgetbeheerder. Als er een onenigheid is over het beheer, kunt u de opdracht intrekken.

De Bewindvoerder voert het ‘bewind’. Deze wordt vaak aangewezen in het kader van een gerechtelijke uitspraak, of bij een schuldsanering. U heeft dan geen invloed meer op het beheer van uw ‘vermogen’. De Bewindvoerder is volledig verantwoordelijk voor de afhandeling van de betalingen. Bij onenigheid is een uitspraak van de rechter nodig om wijzigingen in de bewindvoering mogelijk te maken.