Lenen

Lenen, veel mensen doen het

Soms is het handig, soms gewoon noodzakelijk. We willen graag een nieuwe auto, of de huidige auto moet worden gerepareerd en we hebben het geld even niet. Kortom: we willen een uitgave doen, waar we nu het geld niet voor hebben. Dan is lenen vaak de eerste keuze.

Lenen is niets anders dan geld van een ander uitgeven met de belofte het later terug te betalen. Door te lenen kunnen de uitgaven nu gedaan worden. Dit in tegenstelling tot sparen, waarbij de uitgaven pas gedaan kunnen worden als er voldoende gespaard is.

Bij lenen kan het gaan om grote bedragen, maar ook kleine bedragen. In Nederland gelden strikte voorschriften voor het bedrag dat maximaal geleend kan worden. Deze voorschriften vloeien voort uit wettelijke regels en richtlijnen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlanse Bank). Dit alles, om te voorkomen dat mensen meer lenen dan zij terug kunnen betalen.

Soorten leningen

In Nederland bestaat een ruime keuze aan leningen. Soms duidelijk als lening benoemd, maar soms ook verdekt. De ‘gratis’ telefoon bij een telefoonabbonnement wordt in wezen met geleend geld betaald. In het abonnementsgeld is de afbetaling verrekend.

Op deze site worden de basisvormen van leningen (het verkrijgen van geld van anderen) uitgelegd.

 BKR

Naast de voorschriften voor het maximale bedrag, kennen we in Nederland ook het BKR (Bureau Kretiet Registratie). Vrijwel alle leningen worden daar geregistreerd. Ook worden betalingsproblemen in het register opgenomen. Zo kunnen banken en andere leningverstrekkers een inschatting maken van de mogelijkheid dat het geleende bedrag daadwerkelijk wordt terugbetaald.

 Kosten

Voor het gebruiken van dat geld moet worden betaald. In vrijwel alle gevallen betreft het rente. Rente is meestal een percentage van het geleende bedrag. De hoogte van dat percentage is afhankelijk van het type lening. Soms worden ook andere kosten in rekening gebracht, zoals afsluitprovisie.

 Waarschuwing

Welk type lening ook wordt gebruikt, voor alle leningen geldt: “LET OP: Geld lenen kost geld!“. Deze kreet moeten organisaties die leningen aanbieden in de reclame opnemen. En terecht! Alleen familie of hele goede vrienden zullen misschien geld gratis aanbieden. Maar in alle andere gevallen zal een vergoeding voor het lenen worden gevraagd.