Credit-card

Wat is een credit-card?

Afbeelding van CreditcardsIn Nederland hebben steeds meer mensen een Credit-card. Dit is een handige manier van betalen, vooral in hotels, restaurants en op internet. Ook accepteren de grote winkelketens vaak Credit-cards.

De naam zegt het al ‘Credit’. Het is dus een vorm van krediet, een lening. Met de bijbehorende kosten en rentes. Die kunnen ook zeer hoog oplopen, waardoor het gemak van een Credit-card al snel kan omslaan in een last.

De leenvorm

Bij een credit-card lijkt de opzet van de lening sterk op die van een Doorlopend krediet. De afwijking zit meestal in de afbetaling. Bij een Doorlopend krediet wordt vaak een vast maandbedrag afgesproken, terwijl bij een Credit-card een maandafrekening kan volgen waarmee het totaal opgenomen bedrag in één keer wordt verrekend. Dit is, uiteraard, afhankelijk van de gemaakte afspraken. Omdat het een lening is, wordt er ook rente in rekening gebracht. Deze wordt ook per maand verrekend.

De risico’s

Het risico’s van Credit-cards is tweeledig:

De kosten zijn vaak hoog. Rentepercentages lopen al snel op boven de 10%, waardoor uiteindelijk veel kosten gemaakt worden als de kaart veel gebruikt wordt. Er moet vrijwel altijd ook een bedrag per jaar betaald worden om zo’n kaart te kunnen hebben. Dit jaarbedrag loopt ook al gauw in de tientalle euro’s.

Daarnaast is het vooral gemakkelijk in gebruik en er wordt dus veel discipline gevraagd van de houder van de kaart. De aankopen met een credit-card worden ook vaak in één keer verrekend, waardoor tekorten kunnen ontstaan en andere, dringende, betalingen in de knel kunnen komen.

Problemen voorkomen

De beste manier om problemen met een Credit-card te voorkomen is de kaart niet gebruiken. Voor sommige dingen kan hij handig, of bijna noodzakelijk zijn. Maar in verreweg de meeste gevallen kan betaling ook anders. Laat de kaart dan ook gewoon thuis, als u boodschappen gaat doen. Ook bij uitgebreid winkelen of fun-shoppen is een Credit-card niet nodig. Betaal op een andere manier. Het is goedkoper voor u EN voor de winkelier. (Voor hun zijn de kosten van een Credit-card-betaling ook veel hoger dan die van een pin-betaling!)