Rood staan

Rood staan

Veel mensen kennen dit: Aan het eind van het salaris zijn er nog een paar dagen van de maand over. Banken hebben hier handig op ingespeeld door de mogelijkheid te creëren om meer uit te geven dan er op de rekening staat.

Rekening-courant

Deze leenvorm heet officieel ‘Rekening-courant-krediet’ en is in wezen te vergelijken met het Doorlopend krediet en de Credit-card. Er wordt een limiet afgesproken en wat is afgelost kan opnieuw worden opgenomen. Soms zijn er aanvullende eisen. De ING kent het ‘Kwartaalkrediet’. Bij dit krediet moet minimaal 1 werkdag in de drie maanden een positief saldo op de rekening staan. De rest van de tijd is ‘rood staan’ geen probleem. Andere banken kunnen andere eisen hebben.

Een rekening-courant-krediet kan in de regel alleen worden aangevraagd op een betaalrekening, waar ook regelmatig een salaris op wordt gestort. Welke limieten en rentepercentages worden gehanteerd is afhankelijk van de betreffende bank.

Risico’s

Bij dit krediet wordt rente in rekening gebracht. Maar net als bij het Doorlopend krediet kan de rente tijdens de looptijd worden aangepast. De rente is meestal hoger dan die van een Doorlopend krediet en kan varieren tussen 9% en 15%!

Een rekening-courant-krediet kan ook ineens worden stopgezet. Dit brengt risico’s met zich mee. Omdat het krediet is gekoppeld aan de rekening waarop het salaris binnen komt kan het zomaar zijn dat het volledige salaris automatisch op gaat aan de afbetaling van dat krediet. Hierdoor blijft er (bijna) geen geld meer over om van te leven of andere rekeningen te betalen.