Besparen

Besparen

Afbeelding van een schaarBesparen is belangrijk bij het oplossen of voorkomen van financiële problemen. Door te besparen kan (meer) ruimte ontstaan om schulden af te lossen en achterstanden in te lopen. Hoe meer ruimte er is, hoe gemakkelijker het wordt om een definitieve oplossing te vinden.

Kijk hierbij ook naar de kleine dingetjes. De grote besparingen leveren wellicht het meeste op, maar een besparing van € 20,– op een uitgavenpatroon van € 2.000,– betekent toch dat 1% van de uitgaven is bezuinigd.

Waar is te besparen?

Maak een overzicht van de uitgaven en kijk wat er goedkoper kan. U zult verrast zijn hoeveel er mogelijk is. Hieronder een aantal voor de hand liggende grote en kleine dingen waar vrijwel iedereen nog iets op kan bezuinigen. Op andere pagina’s wordt hier nog verder op in gegaan.

Energieverbruik; kijk eens goed rond, wat er allemaal stroom verbruikt, zonder dat dat nodig is. Het lijkt overdreven gezegd, maar daar is veel te winnen. Maak een lijstje per kamer en schrik niet te hard. Ik heb inventarisaties gedaan, waarbij door het huis verspreid meer dan 30 apparaten permanent stroom stonden te verbruiken. Een tip! In de meeste gevallen weet je pas zeker dat een apparaat niets verbruikt, nadat je de stekker uit het stopkontakt hebt gehaald. Elk apparaat met een zg soft-touch-schakelaar (een schakelaar die niet duidelijk ‘klik!’ zegt!) staat in een stand-by-stand en gebruikt dus stroom!. (Voorbeeld uit de keuken: De waterkoker heeft een duidelijke schakelaar: die gaat uit. De Senseo heeft een klein knopje: die blijft stand-by)

Verzekeringen; bekijk de polissen nog eens goed en ga na of je niet onnodig verzekerd bent.

Leningen; ga na of je bestaande leningen over kunt sluiten tegen een lagere rente.

Modiele telefoons; Stel de vervanging van de mobiele telefoon één of twee jaar uit en neem in die tijd een SIM-only-abonnement. (Bedenk: die telefoon bij dat abonnement is NIET gratis. Dat apparaat is de reden dat dat abonnement zoveel duurder is dan SIM-only!)

Auto: ga wat minder met de auto en probeer de nieuwe manier van rijden eens uit. Het scheelt niet zo heel veel tijd, maar wel verbruik in benzine en slijtage. Bedenk ook waarom je eigenlijk zo’n grote auto nodig hebt.

Luxe goederen; zijn die DVD’s echt nodig? Moet die spijkerbroek echt €120,– kosten?

Boodschappen; Door een beetje op aanbiedingen te letten en het eetpatroon daar een beetje op aan te passen is enorm veel te besparen.

Bij de boodschappen moeten wel een paar opmerkingen worden gemaakt:

  • Aanbiedingen zijn over het algemeen bedoeld om mensen naar de te lokken, in de verwachting dat ze dan de andere boodschappen daar ook doen. Daarmee verdient de supermarkt de kortingen weer terug.
  • Het kan lonend zijn om de boodschappen bij verschillende supermarkten te doen. Maar zorg er dan wel voor dat de uitgekozen supermarkten vlak bij elkaar liggen. Anders ben je de korting weer kwijt aan de benzine.
  • Vermijdt speciaalzaken. Een echte bakker, groenteboer of slager heeft wellicht lekkerder producten, maar bedenk dat deze vaak iets duurder zijn en dat nu juist de aandacht moet liggen bij bezuinigen. Als het financieel weer wat beter gaat kun je weer wat luxer inkopen.
  • Pas op met reclame-kreten. Groot inkopen is niet altijd goedkoper. De prijzen bij de bekende zelfbedieningsgroothandel liggen soms hoger dan bij de supermarkt om de hoek. En je moet er nog heen rijden ook.

De praktijk leert dat een alleenstaande van € 30,– per week prima kan eten. Een gezin met 1 kind kan met € 70,– uitstekend rond komen. Maar verwacht daarvoor niet veel luxe en houdt rekening met een ‘kliekjesdag’.

[link-library settings=2]