Boodschappen

Boodschappen

Ook op boodschappen kan vaak bezuinigd worden. En niet zo’n klein beetje ook. Maar het is niet eenvoudig. De dagelijkse, of wekelijkse boodschappen hebben een hoge prijs voor het gemak waarmee ze gedaan worden.

Verdelen

Vroeger was het duidelijk: de locale buurtsuper was duur. De grote supermarkten konden het veel goedkoper. Daarna was er een duidelijke scheiding in goedkope supermarkten en de duurdere supermarkten. Nu is de scheidslijn niet zomaar meer te herkennen.

Het is niet langer meer zo dat supermarkten als Lid en Aldi altijd het goedkoopste zijn, terwijl de Plus-markt en Albert Heijn de duurdere supermartkten zijn. Alles loopt nu door elkaar. Het gevolg is dat het niet meer mogelijk is om door een andere supermarkt te kiezen per definitie bespaard wordt.

Aanbiedingen

Bezuinigen op de boodschappen begint bij het doorlopen van de folders met aanbiedingen.

Bij de boodschappen moeten wel een paar opmerkingen worden gemaakt:

  • Aanbiedingen zijn over het algemeen bedoeld om mensen naar de te lokken, in de verwachting dat ze dan de andere boodschappen daar ook doen. Daarmee verdient de supermarkt de kortingen weer terug.
  • Het kan lonend zijn om de boodschappen bij verschillende supermarkten te doen. Maar zorg er dan wel voor dat de uitgekozen supermarkten vlak bij elkaar liggen. Anders ben je de korting weer kwijt aan de benzine.
  • Vermijdt speciaalzaken. Een echte bakker, groenteboer of slager heeft wellicht lekkerder producten, maar bedenk dat deze vaak iets duurder zijn en dat nu juist de aandacht moet liggen bij bezuinigen. Als het financieel weer wat beter gaat kun je weer wat luxer inkopen.
  • Pas op met reclame-kreten. Groot inkopen is niet altijd goedkoper. De prijzen bij de bekende zelfbedieningsgroothandel liggen soms hoger dan bij de supermarkt om de hoek. En je moet er nog heen rijden ook.

De praktijk leert dat een alleenstaande van € 30,– per week prima kan eten. Een gezin met 1 kind kan met € 70,– uitstekend rond komen. Maar verwacht daarvoor niet veel luxe en houdt rekening met een ‘kliekjesdag’.