Communicatie

Communicatie

Onder communicatie wordt hier meer verstaan dan alleen een telefoon. Communicatie gaat tegenwoordig op tal van manieren. Telefoon en Internet zijn de bekendste, maar in dit hoofdstuk nemen we ook de eenrichtings-communicatie mee die TV of Radio heet. Waarom? Ook TV en Radio krijgen steeds meer interactieve mogelijkheden en zijn vaak al met telefoon en internet gecombineerd.

Zenders

Tegenwoordig biedt een televisie-aansluiting meer zenders dan u ooit kunt (of zult) bekijken. U heeft bepaalde interesses en de zenders die daar op aansluiten zult u regelmatig opzetten. Andere zenders komen nooit aan bod. Dat is logisch. Maar het probleem is, dat de kabelmaatschappijen die de aansluiting verzorgen dat ook weten. De meest populaire zenders worden in extra-pakketten gestopt en daarvoor moet extra betaald worden.

De eerste bezuiniging die hier te halen is, is kijken of al die zenders waarvoor betaald moet worden wel zo noodzakelijk zijn. Cijfer uzelf daarbij niet weg, maar denk wel goed na. Voetbalwedstrijden kunnen heel interessant zijn voor een voetballiefhebber, maar probeer bij uzelf na te gaan of het live zien van een wedstrijd nu echt dat extra bedrag waard is.

Telefoon

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de ‘vaste’ telefoon op te zeggen. Het argument? We hebben ook een mobiele telefoon en betalen nu twee keer abonnementskosten. Klink heel goed. Maar voor u de vaste telefoon de deur uit doet moet u wel even nadenken en rekenen.

Als u de vaste telefoon opzegt, betekent dat dat u alle telefoonverkeer in het vervolg via de mobiele telefoon moet doen. Een gesprek vanaf een mobiele telefoon is de laatste jaren veel goedkoper geworden, maar de prijs ligt toch altijd nog hoger dan die van de vaste telefoon. Als u veel belt, kan het zijn dat u de abonnementskosten van de vaste telefoon snel terug verdient. Bovendien zijn bij de vaste telefoonaansluitingen de gesprekskosten vaak af te kopen. U betaald één vast bedrag per maand en kunt daarvoor onbeperkt bellen. Bekijk uw ‘telefoongedrag’ en maak eens een inschatting van het effect, als dat allemaal via de mobiele telefoon zou gaan.

Er is ook nog een ander effect: Gesprekken naar een mobiele telefoon zijn ook duurder. Als u de vaste telefoon opzegt verplicht u de mensen die u willen bellen om een duurder telefoonnummer te gebruiken. Dat levert wellicht tijdswinst op, omdat de telefoon minder zal overgaan. Maar besparend zal het zeker niet zijn, omdat u waarschijnlijk vaker zelf het contact zult moeten leggen.

Internet

De kosten van de internetaansluiting zijn afhankelijk van de snelheid van die aansluiting. Die snelheid wordt aangegeven in Mbps (Megabits per seconde) en in twee typen verdeeld: download (gegevens VAN internet) en upload (gegevens NAAR internet). Denk goed na over wat u met die internetaansluiting gaat doen. Over het algemeen is de hoogste snelheid niet nodig voor het normale gebruik van internet. Maar wel veruit het duurste.

Voor huis-, tuin- en keukengebruik is de download-snelheid veruit het belangrijkste. We willen allemaal graag filmpjes kijken van Youtube. Filmpjes van Youtube komen prima door op een lagere snelheid. Youtube investeert daar ook in. Met allerlei technieken bieden zij de beste kwaliteit, ook op lagere snelheden.

Er speelt ook nog een andere factor mee. Tegenwoordig wordt binnenshuis vaak gebruik gemaakt van draadloos internet. De snelste versie hiervan haalt momenteel een maximale snelheid van 56 Mbps. Het heeft dus geen nu om extra geld uit te geven om een aansluiting op internet te hebben van 120 Mbps. De gegevens zullen niet sneller op uw laptop binnenkomen. Alleen wanneer een heel kantoor gebruik maakt van de aansluiting kan de hogere snelheid interessant zijn.

Modiele telefoons

Stel de vervanging van de mobiele telefoon één of twee jaar uit en neem in die tijd een SIM-only-abonnement. De toestellen kunnen vaak nog best een aantal jaren extra mee. Het kan zijn dat de accu van het toestel niet meer 100% werkt. Maar via internet is vaak voor een paar tientjes aan een vervangende accu te komen. Dat is goedkoper dan een nieuw toestel.

Wat aan de toestellen verouderd is niet de functionaliteit van bellen en SMS’en. De nieuwste versies van de apps op het toestel zijn vaak de reden om naar een nieuwere telefoon over te stappen. Maar vraagt u zich goed af: “Is de nieuwste versie van dat spelletje echt voldoende reden om zoveel extra geld uit te geven?”

Bedenk: die ‘gratis’ telefoon bij dat abonnement is NIET gratis. Dat apparaat is de reden dat dat abonnement zoveel duurder is dan SIM-only!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *