Energieverbruik

Energieverbruik

Foto met enveloppen van energiemaatschappijen.Een sluipende kostenpost is het energieverbruik. Elektriciteit en Gas vormen samen een grote uitgave. Gaat u maar na: Een termijnbedrag van € 150.– per maand is niet uitzonderlijk. Dat is € 1.800,– per jaar! Op het energieverbruik is veel te besparen.

Bekende doorlopende energieverbruikers

In een gemiddeld huis zijn tegenwoordig veel apparaten te vinden die doorlopend stroom gebruiken. Van sommigen bent u zich bewust, maar er zijn ook apparaten die minder opvallend zijn.

De meest opvallende energieverbruikers liggen erg voor de hand. Iedereen weet dat een koelkast en een vrieskast permanent stroom verbruiken. Dat is ook noodzakelijk. Maar in een modern huis zit vaak ook een centrale afzuiginstallatie. Die staat permanent aan! en wat denkt u van de CV?

Naast de opvallende energieverbruikers zijn er ook een aantal waar we het wel van weten, maar die wat minder opvallend zijn. Iedereen weet dat een TV op stand-by permanent stroom verbruikt. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een stereo-installatie.

Verborgen doorlopende energieverbruikers

Er zijn ook veel ‘verborgen’ energieverbruikers te vinden. Wat denkt u bijvoorbeeld van een koffiezetapparaat. Niet de ‘ouderwetse’, maar de moderne, zoals de Senseo. Weinig mensen realiseren zich dat deze permanent stroom verbruikt. Ook een magnetron en de meeste elektrische ovens verbruiken permanent stroom.

Denk u ook eens aan een aantal andere apparaten. De moderne draadloze telefoons verbruiken permanent stroom. Simpel omdat het basisstation constant stroom moet hebben. Ook de internetverbinding verbruikt constant stroom. De router die de aansluiting met de kabel verzorgt staat meestal 24 uur per dag aan! Zelfs de computer die door u keurig is uitgezet verbruikt toch nog stroom.

Uitzetten

Het aantal permanente stroomverbruikers is in de afgelopen jaren zeer sterk gestegen. Dit, vooral voor het gemak. Over het algemeen geldt dat een apparaat geen stroom verbruikt, als de stekker uit het stopcontact is getrokken. Alle apparaten die in het stopcontact zitten zijn mogelijk permanente stroomverbruikers.

Hoe kunt u een permanente verbruiker herkennen?

Simpel:

Brandt er constant een lampje? Zodra er een lampje brandt wordt er stroom verbruikt. Dit kan heel weinig zijn, maar het is stroomverbruik.

Wordt er een adapter gebruikt? Het kan zijn dat het apparaat keurig uit gezet kan worden. Maar dat gebeurt dan op het apparaat. De adapter blijft permanent op het stopcontact aangesloten en blijft ‘vrolijk’ stroom verbruiken. Dit geldt ook voor opladers van telefoons.

Wordt er een duidelijke schakelaar gebruikt? Er zijn tegenwoordig twee soorten schakelaars om apparatuur aan en uit te zetten. De beste zijn de schakelaar die een duidelijke klik laten worden. Zoals bij de meeste waterkokers, bijvoorbeeld. Deze schakelen de stroom echt uit.  De tweede soort zijn de ‘soft-switches’ of zachte schakelaars. Deze schakelaars maken (bijna) geen geluid en er is praktisch geen kracht nodig om ze in te drukken. Wat deze schakelaars doen is een klein stroompje doorsturen naar een grote, elektronische schakelaar in het apparaat. Om dat te kunnen doen, moet er wel een klein stroompje beschikbaar zijn. Die is dus permanent aanwezig en er wordt permanent energie verbruikt!

Inventariseren

Om op energie te kunnen besparen is het belangrijk om een overzicht te hebben van welke apparaten energie verbruiken. Loop daarvoor kamer voor kamer het huis door. Let daarvoor op alles wat een aansluiting op het stopcontact heeft en/of een lampje heeft. En schrik niet. Toen wij met de inventarisatie begonnen kwamen we zonder moeite op 39 apparaten!

Overstappen

Een mogelijkheid om te besparen is het overstappen van energiemaatschappij. In Nederland heeft iedereen die vrijheid en het kan echt schelen. Maar let wel op:

  • Met een energiemaatschappij sluit u een contract af voor een bepaalde tijd. Als u een jaarcontract afsluit, kunt u niet binnen dat jaar overstappen.
  • Vergelijk de juiste prijzen. Soms kunnen prijzen veel lager worden weergegeven, omdat niet alle kosten worden meegenomen. Voor energie moeten bijvoorbeeld transportkosten worden betaald aan de beheerder van de kabels. Een aanbieding kan heel aantrekkelijk lijken, als deze kosten niet door de energieaanbieder worden doorberekend. U krijgt dan appart nog een rekening voor het transport.