Pensioen afkopen

Pensioen afkopen (kan niet!)

Door veel mensen is het afkopen van een pensioen ook gezien als een mogelijkheid om aan geld te komen. Pensioen afkopen lijkt een goede mogelijkheid. Maar in de praktijk vallen de mogelijkheden tegen. De gevolgen kunnen echter verstrekkend zijn.

Bescherming

Het afkopen van een pensioen kan tot gevolg hebben dat u in de toekomst moet terugvallen op alleen een AOW-uitkering. Met een overheid die steeds verder terugtreed en aanstuurt op ‘zelfredzaamheid’ van de burgers, kan die AOW in de toekomst erg laag uit gaan vallen. Daarom is het niet verstandig om pensioenvoorzieningen af te kopen.

Om de burgers tegen de toekomstige problemen te beschermen zijn in Nederland regels opgesteld voor het afkopen van een pensioen (of elke levensverzekering). Door deze regels is het praktisch onmogelijk om deze noodgreep uit te voeren. Het kan wel, maar onder zeer zware voorwaarden.

Het is ook niet toegestaan om een pensioen of levensverzekering als onderpand in te brengen in een leenovereenkomst. Ook al vertegenwoordigd de verzekering een veel hoger bedrag. Het mag simpelweg niet!

Als het toch lukt

Als u een verzekering heeft en deze mag volgens de regels wel worden afgekocht, dan is het even de vraag of de transactie slim is. Over het algemeen wordt door de verzekeringsmaatschappijen niet ruim gerekend met de waarde van een dergelijke verzekering. In de praktijk mag u blij zijn als u de inleg terugkrijgt. Vaak worden er extra kosten in rekening gebracht, waardoor u eigenlijk altijd met een aanzienlijk verlies rekening moet houden.

Het is dus de vraag of de opbrengst nu opweegt tegen de rechten die u er later aan de verzekering kunt ontlenen. Soms is het verstandiger, als de mogelijkheid wordt geboden, om een lening te nemen die doorloopt tot na de pensioenleeftijd. Met het extra inkomen uit het pensioen kan dan het restje geleidelijk afbetaald worden, waarna van de rest van de opbrengst weer gewoon genoten kan worden. De opbrengst nu gaat waarschijnlijk geheel op aan het aflossen van schulden, terwijl nooit meer een goede voorziening voor de toekomst opgebouwd kan worden.