Extra inkomen

Extra inkomen

Afbeelding van een weegschaalOm verder balans te kunnen brengen in de financiële situatie is extra inkomen noodzakelijk. Inkomen is een betaling voor werk dat u verricht, of verricht heeft.

Een belangrijk kenmerk van extra inkomen is dat het een steeds terugkerende betaling is. Regelmatig wordt geld op uw rekening gestort, waardoor u in de toekomst kunt gaan plannen. Vrijwel elke aanbieder van een lening zal naar dit inkomen kijken.

Extra inkomen vinden

In een normale situatie heeft u een baan dat voldoende inkomsten genereerd om van te leven. Maar als het standaard inkomen te laag is, moet extra inkomen worden gevonden. Dit kan op diverse manieren.

Op de achterliggende pagina’s vindt u een aantal manieren waarop u extra inkomen kunt realiseren. De lijst zal de komende weken langzaam worden uitgebreid en toch zal hij nooit volledig worden.

Aandachtspunten

Bij het krijgen van extra inkomen moet wel rekening worden gehouden met een aantal belangrijke punten:

  • De werkzaamheden voor het extra inkomen mogen niet strijdig zijn met het normale werk. Werken in twee verschillende winkels met dezelfde producten kan twijfel geven over waar de belangen liggen.
  • De werktijden mogen elkaar niet in de weg staan. U kunt onmogelijk op twee plaatsen tegelijk zijn.
  • Extra werk wordt ‘extra belast.’ Dit komt door de manier waarop belasting wordt berekend. Wie meer geld binnenkrijgt betaalt meer belasting.

Het kan zijn dat een extra werkkring aan bepaalde eisen moet voldoen. Of dat het gewoon niet wordt toegestaan. Kijkt u hiervoor in uw arbeidsovereenkomst. Als er beperkingen zijn, moet het daar in staan. Dit is bekend onder de naam ‘Concurrentiebeding’.

Uitkeringen

Als u een uitkering ontvangt is het hebben van een extra inkomen ook een probleem. Veel uitkeringen zijn bedoeld om het verlies aan inkomen op te vangen als u ziek wordt of wordt ontslagen. Als u dan tegen betaling werkzaamheden gaat doen, valt de basis voor (een deel) van de uitkering weg. Uw extra inkomen is dan opeens geen EXTRA inkomen meer. In bepaalde omstandigheden kan het verdienen van extra inkomen wel. Het beste is om daarover bij uw uitkerende instantie informatie te vragen.

Zwart inkomen

Regelmatig zoeken mensen een extra inkomen in het z.g. zwarte circuit. De betalingen gebeuren dan contant en buiten de boeken om. Het ontvangen geld wordt niet opgegeven aan de belastingdienst of de uitkerende instantie. Dit lijkt een simpele manier om snel een leuk extraatje te hebben.

PAS HIER MEE OP!

Iedereen kent de verhalen over mensen die via uitkeringsfraude rijk zijn geworden. Of mensen die veel geld uit het zicht van de belastingdienst hebben gehouden. Maar veel van die verhalen komen pas in de bekendheid als de mensen die dat hebben gedaan zijn ‘gepakt’. Zo niet, dan wordt de kans dat ze gepakt gaan worden steeds groter. Hoe meer mensen de verhalen horen, hoe groter de mogelijkheid dat iemand zich ‘verspreekt’ tegen een instantie.

Naast de menselijke factor is er ook een steeds groter digitaal risico. Steeds meer systemen worden gekoppeld. De belastingdienst kan nu al uw aangifte formulier vooruit invullen. Als u ergens vergeet om een betaling buiten de boeken te houden, is de kans dat deze opvalt steeds groter.

De gevolgen kunnen heel groot zijn. Boetes en terugvorderingen zijn dan nog maar uw kleinste problemen. Gevangenisstraf is absoluut ook een mogelijkheid, compleet met een strafblad, waardoor in de toekomst weer extra problemen kunnen ontstaan voor het krijgen van een inkomen.