Extra werk

Extra werk voor extra inkomen

Afbeelding met bankbiljettenNaast bezuinigen is ook het krijgen van extra inkomsten een middel om financiële problemen te voorkomen of op te lossen. Er zijn tal van mogelijkheden.

Extra werk is goed, maar pas op voor de addertjes ondr het gras. En bedenk ook: “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook!” Bekijk de aanbiedingen daarom zorgvuldig en maak voor uzelf een inschatting van de hoeveelheid tijd die u beschikbaar heeft.

Krantenwijk

Een bron van extra inkomen is de ‘krantenwijk’. Bijna elke verspreider van huis-aan-huis-bladen heeft wel ergens een vacature. Dus kan hier snel mee begonnen worden. Als de kranten dan ook gecombineerd kunnen worden met reclame, dan kunnen de verdiensten al snel oplopen tot enkele tientjes per maand.  Het bezorgen van een dagblad levert meer inkomen op, maar daar zijn niet zo vaak vacatures voor te vinden.

De verdiensten zijn laag, zeker als je het afzet tegen de tijd die er mee op gaat. Bovendien worden bij huis-aan-huis-bladen de bedragen vaak bruto uitbetaald.  Er moet dus nog belasting over worden afgedragen. Huis-aan-huis-bladen kunnen gewoon overdag of ‘s-avonds bezorgd worden. Dagbladen moeten elke dag vóór 7 uur bezorgd zijn. Een dagbladbezorger begint meestal al rond 4 uur ‘s-ochtends.

Maar het geeft gezonde beweging en buitenlucht. En het helpt in ieder geval mee.

Kijk voor meer informatie op de pagina “Kranten of reclame bezorgen“.

Thuiswerk

Een andere mogelijkheid is Thuiswerk. Dit kan van alles zijn. Administratief werk, instoppen van mailingen of productiewerk. Het is een ‘mooie’ manier om geld bij te verdienen. Het kan vaak in de tussendoor- en avonduurtjes. Het is meestal simpel routinematig werk.

De verdiensten lijken beter dan die van een krantenwijk, maar er zit vaak meer tijdsdruk op. Ook moet goed opgelet worden hoe de verdere voorwaarden zijn. Worden de materialen gebracht en gehaald, of moet u er zelf voor rijden? En is er ruimte in huis voor het opslaan van de materialen? Ook bij thuiswerk worden de bedragen vaak bruto uitbetaald.

Online-werk

Online-werk is een variant op thuiswerk. Het gaat dan om relatief simpel werk dat via de computer kan worden gedaan. Het invullen van enquêtes is daar een voorbeeld van. Of het vertalen van teksten.

Dit kan zeer lucratief zijn, als u er veel uren in kunt stoppen. Over het algemeen kan dit goed gecombineerd worden met andere werkzaamheden.

Kijk bij online-werk wel goed wat voor werk er wordt geboden:

  • Er duiken regelmatig aanbiedingen op waarbij geld verdient kan worden door, op b.v. Facebook, bij berichten op ‘Vind ik  leuk’ te klikken. Bedrijven als Facebook zijn hier niet van gediend. Als bij Facebook de indruk ontstaat dat u niet op ‘Vind ik leuk’ klikt uit interesse, dan kan uw account worden geblokkeerd.
  • Onlangs kwam ik ook een advertentie tegen die grote bedragen betaalde als u oproepjes deelt in groepen op Facebook. Ook dit wordt door Facebook niet gewaardeerd. Het is namelijk spam. Als u dit vaak doet is Facebook nog niet eens uw grootste uitdaging: menig Facebook-groep zal gelijk uw lidmaatschap annuleren!
  • Het kan natuurlijk ook zijn dat het werk van een heel andere aard blijkt te zijn dan gedacht. Een oproep om tegen betaling gezellig, via een webcam, met anderen te kletsen, is vaak een aanloop tot iets anders…………… Het verdient wel veel, maar u moet zich er wel prettig bij voelen.

De verdiensten van online-werk kunnen heel goed zijn. Bedenk wel, dat de aanbieders u vaak een te hoge inschatting geven van wat u kunt verdienen. De genoemde bedragen zijn vaak te halen als u behoorlijk wat uren werkt en (belangrijker!) alle omstandigheden gunstig zijn.

Een tweede baan

Het is natuurlijk ook mogelijk om een tweede baan te zoeken. Welke baan u kunt vinden en wat de verdiensten zijn, is afhankelijk van uw opleiding en de vacatures bij u in de regio. De verdiensten kunnen ‘hoog’ oplopen, maar bedenk wel dat een tweede inkomen hoger belast wordt.

De beste manier om een tweede baan te vinden is via een uitzendbureau. Deze hebben vaak aanvragen voor klussen die in de avonduren moeten worden uitgevoerd.

Het is ook mogelijk om in de avonduren als Freelancer of ZZP’er aan de slag te gaan. Nadeel is dan wel dat u dan zelf een klantenkring op moet bouwen.

Aandachtspunten

In zijn algemeenheid geldt dat u moet opletten hoe de uitbetaling is. Worden belasting en premies gelijk ingehouden? Wordt er ook voldoende ingehouden? U kunt als stelregel aanhouden dat beter teveel ingehouden kan worden, dan te weinig. Wat teveel wordt ingehouden krijgt u echt wel terug. Als er te weinig, of niet, wordt ingehouden krijgt u zeker een naheffing.

Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat de werkzaamtijden elkaar niet in de weg mogen zitten. Voor de hand ligt dat de werkuren elkaar niet mogen overlappen. Maar ook als dat niet het geval is, moet u goed inschatten of u, naast uw eerste baan, wel genoeg uren over heeft om het extra werk uit te voeren. U moet ook tijd overhouden om te eten en te slapen. En ontspanning is absoluut ook nodig.

Er moet ook nagedacht worden over de inhoud van het werk. Er mag geen belangenverstrengeling zijn. Maar er mag ook geen conflict ontstaan in beeldvorming. Werkzaam zijn in een instelling voor alcoholverslaafden en ‘s avonds bijklussen met het maken van bierreclames, kan een een rare indruk geven………… Ook kan er sprake zijn van een concurrentiebeding. In uw arbeidsovereenkomst staat dan dat u niet hetzelfde werk mag uitvoeren bij een andere werkgever, of als zelfstandige. Overtreding van dit concurrentiebeding kan reden zijn voor ontslag op staande voet!

[link-library settings=3]