Gokken: GEEN OPLOSSING!

Foto van staatslotenGokken is absoluut geen oplossing voor financiële problemen. Het klinkt aanlokkelijk: “Zomaar een ton op de bankrekening. Alle problemen in één klap weg!” De praktijk is dat de kans hierop zeer klein is.

Het hele principe van gokken is, dat degene die de gok aanbiedt er niet slechter op wordt. Casino’s en loterijen hebben allemaal een winstoogmerk. Ze willen er allemaal aan overhouden. En dat kan alleen als de kans om niet te winnen groter is dan de kans om wel te winnen. Voor de organisator is het nooit gokken. Hij is zeker van zijn winst!

Toch wagen veel mensen een gokje via één van de vele loterijen die Nederland kent. De kans daar goed uit te komen is klein!

Hoe klein is de kans?

Allereerst: Het geld dat wordt uitgekeerd als prijs, moet worden opgebracht uit de verkoop van loten (de inleg).

Even een simpel rekensommetje:

Stel we hebben een loterij die alle inleg uitkeert als prijs. Er is 1 prijs van € 1.000.000,– (belastingvrij) en de loten kosten € 15,– per stuk. Hoeveel loten moeten er verkocht worden om dit mogelijk te maken?

Over de prijs van € 1.000.000,– moet 25% kansspelbelasting worden betaald. In werkelijkheid kost de prijs dus € 1.250.000,–. Als we dat delen door de prijs van 1 lot, krijgen we het aantal loten dat verkocht moet worden om deze prijs mogelijk te maken: € 1.250.000,– / € 15,– = 83.334 loten. Dat betekent dat er op elke 83.334 deelnemers precies één deelnemer een prijs wint. De rest is gewoon zijn geld kwijt!

Als tweede: van al het geld dat de verkoop van loten oplevert (de inleg) wordt slechts een deel uitgekeerd als prijs. Als slechts 25% van de inleg als prijs wordt uitgekeerd, moeten dus 4 keer zoveel loten worden verkocht. In ons voorbeeld moeten er 333.332 loten worden verkocht om de prijs van € 1.000.000,– uit te kunnen keren. De kans op de prijs zakt dan al naar 0,003%!

In de meeste loterijen zijn ook kleinere prijzen te winnen, maar die verhogen alleen maar het totaal aantal loten dat verkocht moet worden om een prijzen uit te kunnen keren. Als een loterij in totaal € 10.000.000,– per trekking uitkeert, moeten er meer dan 3,3 miljoen loten worden verkocht! U heeft dan wel meer kans op een prijs, maar dan gaat het vooral om ‘eindcijferprijzen’ waarmee u nog niet eens de aanschafprijs van uw lot terug verdient.

Prijsvragen

Een redelijk goede investering lijkt het deelnemen aan prijsvragen. Je moet hiervoor een prestatie leveren (een puzzel oplossen, o.i.d.) en daardoor is het aantal deelnemers, verhoudingsgewijs, klein. En de kans om te winnen is dus groter.

Soms kost dit niets. Soms een klein bedrag. Kijk altijd wel eerst wat de werkelijke kosten zijn! Als voor het doorbellen van de uitkomst gebeld moet worden naar een 0900-nummer, kunnen de kosten weer hoog oplopen. Soms wordt ook gewerkt met SMS’jes. Let dan altijd goed op dat dit niet de aanloop is naar een duur abonnement op een SMS-dienst.

Over het algemeen zal een prijsvraag geen geld uitkeren. Maar wat gewonnen wordt is dan wel een leuk extraatje in de toch al krappe tijden. Pas wel op! Soms (vaak) zijn er regels die het verbieden om het gewonnen product in geld om te zetten. Als u een auto wint, moet deze vaak een jaar op uw naam blijven staan. Als u aangeeft liever een bedrag in handen te krijgen, is dit soms wel mogelijk, maar dan krijgt u de ”groothandelswaarde’ die meestal ver onder de verwachting uitkomt.

[link-library settings=7]