Kranten of reclame bezorgen

Kranten of reclame bezorgen

Een zekere manier om extra inkomen te genereren is het bezorgen van kranten of reclame. Ik vrijwel elke stad of dorp is wel een vacature te vinden voor bezorger.

Verschillende mogelijkheden

De verdiensten hangen af van veel factoren:

Dagblad of weekkrant? Dagbladen betalen het meest, maar de meeste daarvan zijn ochtendbladen. Dat betekent dat u om ongeveer 4.00 uur ‘s ochtends moet beginnen en voor 7.00 uur bezorgd moet hebben. Weekkranten zijn meestal gratis en moeten huis aan huis bezorgd worden. Hier zijn wat minder voorwaarden aan het tijdstip, maar daartegen betalen ze een stuk minder.

Wijk met flats, of op het platteland? Vaak wordt per brievenbus betaald. Dat betekent dat er gekeken wordt hoeveel kranten er in een bepaalde wijk bezorgd moeten worden. Dit zou een scheef beeld geven als we een flatwijk met veel brievenbussen bij elkaar vergelijken met een wijk op het platteland, met somt honderden meters tussen de brievenbussen. Het platteland levert per brievenbus meer op, maar u bent er wel langer mee bezig.

Plat aangeleverd, of gevouwen en eventueel verpakt? Sommige weekkranten worden plat, dus ongevouwen, geleverd. U moet dan zelf de kranten nog vouwen om de zij de bewoners in de brievenbus te kunnen stoppen. Soms moet er dan ook nog reclame meegevouwen worden. Op zich niet erg, maar het kost wel extra tijd. Andere verspreiders leveren de kranten wel gevouwen aan. Reclame wordt soms nog (extra) gebundeld in plastic. Hier is weinig voorwerk te doen, maar het bedrag per brievenbus is dan ook vaak iets lager.

Belastingen

Het bezorgen van kranten is arbeid, waarvoor betaald wordt. Als zodanig is over de inkomsten ook belasting verschuldigd. U moet de inkomsten dus opgeven aan de belastingdienst en die kunnen er een aanslag voor de inkomstenbelasting voor opleggen. In de praktijk loopt dit nog wel los. De verdiensten zijn vaak zo laag dat het niet de moeite loont om daar alle administratie voor te doen.