Overleg

Overleg

Een belangrijke eerste stap in het oplossen van achterstanden is overleg met de schuldeisers. Het is van groot belang dat u in een zo vroeg mogelijk stadium contact met hen opneemt. Vaak is dan een regeling te treffen. Dit is voor u veruit de goedkoopste oplossing.

Regelingen

Achterstanden ontstaan. Vaak is het een kwestie van timing. Het geld is er even niet op het moment dat een rekening betaald moet worden. Met leveranciers en banken is, in goed overleg, vaak een oplossing te vinden voor dergelijke situaties. Een rekening mag later betaald worden. Of in een aantal termijnen. Vaak gaat dit zonder extra kosten. Soms komt er een klein bedrag bij.

Uitzondering

Er is momenteel 1 uitzondering. Een organisatie die absoluut niet in gaat op verzoeken tot betalingsregelingen. Dat is het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze organisatie int alle boetes in Nederland en kent geen enkele vorm van betalingsregeling. Achterstanden worden direct afgestraft met verhogingen.

Mensen die niet in Nederland wonen moeten boetes direct contant afrekenen, wanneer zij worden aangehouden. Al is het maar voor een normale verkeerscontrole. Mensen die wel in Nederland wonen moeten dat ook, wanneer er een achterstand is bij het betalen van boetes.

Binnenkort komt er wel een speciale regeling voor hogere boetes. Mensen die in Nederland wonen kunnen deze boetes in gedeeltes betalen. Maar het CJIB bepaalt hoeveel gedeeltes en wanneer! De regeling geldt dan alleen voor nieuwe boetes.