Overzicht

De oplossing begint met overzicht

Afbeelding van een kasboekWelke oplossing ook gekozen wordt voor de financiële problemen, elke oplossing begint met overzicht. Als niet duidelijk is hoe de financiële situatie is, zal nooit een goede oplossing kunnen worden gevonden.

Overzicht is te krijgen door alle inkomsten, uitgaven en achterstanden goed op een rij te zetten. En dan niet alleen de uitgaven van deze maand. Als er serieuze financiële problemen zijn, gaat het maanden en wellicht jaren duren om hier uit te komen. Neem voor de inkomsten en uitgaven dan ook alles binnen een jaar.

Schulden

Een overzicht van de schulden is redelijk simpel. Pak de laatste rekeningen, herinneringen, aanmaningen en dwangbevelen en noteer deze in een overzicht. Tel daarna de bedragen op en u weet wat u op korte termijn verschuldigd bent. Dit zijn de acute schulden.

Naast de rekeningen kan er ook sprake zijn leningen, die niet op korte termijn afbetaald hoeven te worden. Deze niet acute schulden moeten ook in een overzicht worden opgenomen.

Uitgaven

In het overzicht van de uitgaven moeten alle uitgaven voor de komende 12 maanden worden opgenomen. Het gaat hierbij om alle vaste uitgaven. Huur/Hypotheek, energie, telefoons, verzekeringen, enz. Rond de bedragen altijd naar boven af. Beter iets teveel dan te weinig.

Inkomsten

Ook de inkomsten moeten in een overzicht worden opgenomen. Het gaat hier niet alleen om 12 keer het netto inkomen van 1 maand. In een schuldensituatie kan niet gewoon worden doorgeleefd. Alle inkomsten moeten worden ingezet om uit deze situatie te komen. Reken dus ook het vakantiegeld en eventuele toeslagen mee. Ook te verwachten belastingteruggaves en incidentele inkomsten moeten mee genomen worden.

Rond deze bedragen altijd naar beneden af. Alles wat meer binnenkomt is een extraatje.

Her resultaat

Het resultaat van deze overzichten is een goed beeld van wat er betaald moet worden en hoeveel ruimte er is om dit te doen. In de praktijk zal er te weinig ruimte zijn om al die betalingen te doen. Of er is zelfs een tekort voor de normale uitgaven. Met dit overzicht kan gekeken worden welke middelen verder moeten worden ingezet: bezuinigingen en extra inkomsten.